Het recreatiebad van het Haagse Zuiderparkbad heeft recentelijk een opvallende metamorfose ondergaan. Begin 2013 heeft de electrotechnisch adviseur aan WaterVision gevraagd mee te denken over het lichtplan. Het eindresultaat is spectaculair!

Uitgangspunten hierbij waren:

  • Oude LED onderwaterlampen vervangen (recreatie- en buitenbad)
  • Sfeerverhoging in recreatiebad met behulp van gekleurd licht

Verlichte spanplafonds zijn eyecatcher

De nieuwe spanplafonds van Tendu zorgen voor een egaal beeld en bedekken de oude plafondplaten. Door middel van de ColorMotion 5 kleurwisselende RGBW LED spots veranderen de plafonds geleidelijk van kleur. Zo ontstaat er een mooi verlichte koepel die een geheel vormt met het sfeervol verlichte recreatiebad. Wit strijklicht op de wanden zorgt voor extra contrast.

Effecten door verschillende uitstralingshoeken

In het lichtplan is gespeeld met de uitstralingshoeken. Zo ontstaat er mooi strijklicht op de wanden door gebruik te maken van ellipsvormige bundels. De plafonds en pilaren zijn verlicht met spots voorzien van uitstralingshoeken van 50? en 30? graden. Boven de aankleedruimte voor de baby's en de route naar de kleedruimten is een diffuus licht gebruikt om zo een prettige sfeer te creëren.

Aansturing kleurwisselingen

Door middel van DMX aansturing en een eenvoudig te bedienen wandpaneel, kunnen max. 40 voorgeprogrammeerde lichtscènes, in verschillende delen van het zwembad, worden geactiveerd.

We zien dat in zwembaden de trend van gekleurde LED sfeerverlichting zich verder doorzet. Waar voorheen vanuit het oogpunt van energiebesparing werd gekozen voor LED onderwaterverlichting zijn nu ook de gekleurde LED spots boven water populair. Een bad met een prettige zwembeleving krijgt simpelweg meer bezoekers, zegt Jan de Boer, directeur WaterVision.

Verlichting water

Het bad is met behulp van LED onderwaterverlichting mooi verlicht. Het water in de ondiepe gedeeltes, zoals bij het strandje en in de whirlpool, wordt van bovenaf verlicht door middel van de krachtige CrystalColor 5 LED spots. Hierbij is gekozen voor het paradepaardje uit het assortiment, de lichtkleur Mediterranean Blue.
Voor het sfeervol aanlichten van de pilaren, de bomen en de aankleedruimte voor de baby's wordt gebruik gemaakt van CrystalColor LED spots in de lichtkleur SunSet. Deze kleur zorgt in combinatie met het mediteraan blauwe water voor een subtropische sfeer.

Voor                                                                          Na

Zuiderparkbad voor 310x310Zuiderparkbad overzicht 310x310

Zuiderparkbad whirlpool 310x310Zuiderparkbad spotsplafond 310x310Zuiderparktbad Plafond roze 310x310