Hoe kiest u de juiste LED verlichting voor boven een zwembad?

De komst van LED verlichting biedt nieuwe mogelijkheden voor de functionele verlichting in zwembaden. Waar voorheen conventionele lichtbronnen nodig waren om de zwemhal te verlichten, zorgen nu krachtige LED armaturen voor een uitstekend resultaat. Het gebruik van energiezuinige LED verlichting draagt bij aan de verduurzaming die ook binnen de zwembadbranche een steeds belangrijkere rol speelt. 

Visie WaterVision op algemene LED zwembadverlichting boven het water

WaterVision adviseert de LED armaturen boven de badomloop te monteren, op de grens tussen het water en het perron. Anders dan de 'platte' verlichting van bovenaf, worden de hoofden van de zwemmers vanaf de zijkant verlicht. In de zichtlijn van het toezichthoudend personeel. Het licht raakt zo een aanzienlijk groter reflecterend oppervlak waardoor de zwemmers beter zichtbaar worden. Een bijkomend voordeel is dat de LED armaturen eenvoudig toegangelijk zijn voor onderhoud en montage. Bovendien worden de rugzwemmers zo niet gehinderd door verblinding van bovenaf.

Door gebruik te maken van optieken kan de lichtbundel doelgericht worden gestuurd. Het licht schijnt alleen daar waar het nodig is. Op deze wijze wordt er optimaal gebruik gemaakt van de duurzame en veelzijdige LED lichttechniek.

Factoren die meespelen bij de keuze voor de juiste LED verlichting in zwembaden

  • Afmetingen van het te verlichten oppervlak
  • Vereiste lichtwaarden vanuit KNZB, FINA, NOC-NSF
  • Bad classificatie KNZB (A,B,C,D,E)
  • Gewenste lichtkleur en sfeer
  • Materiaal van het te verlichten oppervlak

 

      Zwembadclassificatie

Voorschrift hoeveelheid lux

op het water

A

Int. wedstrijden en evenementen van

FINA/LEN/IPC

600 lux
B Nationale wedstrijden van KNZB 300 lux
C Regionale wedstrijden lokale verenigingen 300 lux
D Lokale wedstrijden (richtlijn) 150-200 lux
E EK's, WK's en Olympische wedstrijden 1.500 lux

 

CrystalColor LED armaturen

WaterVision past de modellen uit de serie CrystalColor LED armaturen toe voor algemene verlichting en object verlichting in zwemhallen. Deze LED armaturen kenmerken zich door de hoogwaardige  kwaliteit. Dit uit zich in de sterke lichtuitstraling, de robuuste behuizing en het duurzame karakter. De CrystalColor LED armaturen zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik in zwembaden, zijn chloordamp bestendig en water- (IP68) en luchtdicht.

Veilige montagesystemen

Het materiaalgebruik en de montagesystemen van de CrystalColor serie LED armaturen voldoen aan de eisen zoals vastgesteld in de "Praktijkrichtlijn voor inspectie en onderhoud van (ophang) constructies, bevestigingsmiddelen en voorzieningen in overdekte zwembaden (2004)" van het ministerie van VROM/NCC/TNO.

WaterVision kan voor ieder project een lichtberekening maken om aan de hand daarvan een passende invulling van het verlichtingsplan op te stellen.