Wat is het effect van (chloor)damp op de omgeving?

Chloorwater

Een zwembad is een plaats waar mensen voor hun plezier, voor sport of voor therapie naar toe gaan. Het lijkt slechts een bak met water en op het eerste gezicht is dat ook zo, maar niets is minder waar. Zwembaden zijn namelijk na ziekenhuizen één van de meest moeilijke en complexe gebouwen om te vervaardigen. Alle onderdelen moeten exact op elkaar zijn afgestemd om een goed en gezond zwemklimaat te creëren. Denk hier aan het installeren van waterzuiveringsinstallaties, afzuiginstallaties, luchtbehandelingssystemen, pompsystemen, waterdichte vloeren, verlichting, etc.. Bijna onzichtbaar voor de bezoeker, maar onder en om het bad staan complexe installaties. In een zwemomgeving worden al die systemen en onderdelen blootgesteld aan onder andere chloor en chloordamp en daardoor zwaar op de proef gesteld. Chloordamp is wat je noemt een echte sluipmoordenaar. Deze systemen, producten en onderdelen moeten dus bestand zijn tegen zeer extreme omstandigheden.

Geen concessies op kwaliteit

corrosie

Je zou denken dat de onderdelen die direct in het water zitten het meest te verduren hebben, omdat deze continue aan het chloor worden blootgesteld. Vaak is de gedachte: “als RVS onder water bestand is tegen chloor, dan zal dit bovenwater zeker het geval zijn.” Dat is echter een misvatting en is precies andersom. Het is zelfs zo dat het gebruik van RVS materialen boven zwembaden met chloorwater verboden is. Er kan crack corrosie kan ontstaan, waardoor volledige plafonds of objecten bevestigd aan plafonds naar beneden kunnen vallen. De combinatie van warmte(wisseling), vocht en chloor(damp) zorgt namelijk voor de ontwikkeling van een zogenaamd vochtfilm met hoge concentraties chloride ionen op de armaturen. Deze chloride laag ‘vreet’ zich voortdurend in op het materiaal. Dit tast niet alleen de armaturen aan, maar ook alle inwendige materialen zoals printplaten, voedingen en drivers. Dat gezegd hebbende begrijpt u dan dat veel armaturen niet geschikt zijn voor een dergelijke extreme omstandigheid. Ook de bevestigingsmaterialen hebben zwaar te lijden onder deze chloride ionen en maken wat ons betreft dan ook integraal onderdeel uit van onze verlichting. Een lamp is zo sterk als het zwakste onderdeel en dat wordt in een dergelijke extreme omstandigheid extra op de proef gesteld. Het kan weken, maanden en soms jaren duren voordat onderdelen stuk gaan, maar wat dat betreft is (chloor)damp een echte snelle sluipmoordenaar. Qua materiaalkeuze doen we dan ook geen concessies en kiezen altijd voor de juiste materialen op de juiste plek. De veiligheid mag dan ook wat ons betreft nooit in het geding komen.

Waterdichte verlichting – een echte uitdaging

Onderwater en bovenwater is het een vereiste dat armaturen hermetisch gesloten worden, met andere woorden gas- en waterdicht te maken. Naast de verlichting bestand te maken tegen chloor/chloordamp is dit dus nog een andere uitdaging. Het waterdicht maken van onderwater verlichting klinkt logisch, maar dat is werkelijk een vak apart. De grote uitdaging zit hem in het langdurig waterdicht maken van de verlichting. WaterVision is daar als specialist in geslaagd en is in tal van nationale en internationale zwembaden te vinden.

Water en lucht vinden met de tijd altijd een weg om binnen te dringen – niet alleen langs rubbers of pakkingen, maar zelfs door het lichtvenster van de lamp heen. En dat heeft direct invloed op de kwaliteit en de levensduur van de lamp. WaterVision is er als expert in geslaagd om de onderwaterverlichting hermetisch af te sluiten zonder degradatie van het licht op langere termijn. Door continue Research & Development probeert WaterVision ieder onderdeel optimaal af te stemmen op de veeleisende zwembadomgeving en wordt er alleen maar gebruik gemaakt van de meest hoogwaardige materialen. Inmiddels is WaterVision een begrip in Europa en ver daarbuiten.

Zuiderbad 960x360