Wat is mesopisch licht?

Mesopische verlichting zorgt ervoor dat mensen in het donker meer contrast zien en kleuren beter kunnen onderscheiden. Dit geeft een veel rustiger gevoel aan de ogen. Het is minder vermoeiend en je voelt je veiliger. Om te begrijpen hoe een en ander in zijn werk gaat volgt dit artikel.

Mesopisch zicht

Termen die gebruikt worden in de oogheelkunde en de zintuigfysiologie zijn fotopisch, scotopisch en mesopisch zicht.
Onder fotopisch zicht wordt verstaan het kijken bij goede verlichting (overdag of in goed verlichte ruimtes). De oogpupil is nauw, en de maximale lichtgevoeligheid van het netvlies ligt bij een golflengte van 555 nm (groen). Kleuren kunnen goed worden waargenomen. Onder scotopisch zicht wordt verstaan het kijken bij weinig licht (in de schemering of in het donker). De oogpupil is wijd, en de maximale lichtgevoeligheid van het netvlies ligt bij een golflengte van 505 nm (blauw-groen). Kleuren worden niet of nauwelijks waargenomen. Mesopisch zicht is het overgangsgebied tussen fotopisch en scotopisch zicht.

Kegeltjes en staafjes

Bij veel licht (fotopisch) zijn met name de ‘kegeltjes’ actief in onze ogen. Hiermee kunnen we kleuren goed van elkaar onderscheiden. Bij weinig licht (scotopisch) zijn met name de ‘staafjes’ actief. Hiermee kunnen niet of nauwelijks kleuren worden onderscheiden. In het overgangsgebied (mesopisch) tussen licht en donker zijn zowel de kegeltjes als de staafjes actief. Als we ervoor zorgen dat de leds precies die golflengtes stimuleren, dan zien onze ogen efficiënter en kunnen beide zichtsystemen elkaar versterken.

mesopisch licht

S/P-verhouding

De S/P-verhouding is een eigenschap van een spectrum. S/P staat voor de verhouding tussen nachtzicht (scotopisch) en dagzicht (fotopisch, in het Engels Photopic). Als de lichtbron een hoge S/P-verhouding heeft, kunnen we veel beter zien bij een lage lichtintensiteit. Er is ook minder energie nodig voor hetzelfde zicht. Kortom, beter zicht met minder energie.

Lichtsterkte en S/P ratio

De eenheid waarmee lichtsterkte gemeten wordt heet lux. Lees hier wat lux is. Er kleeft alleen een groot nadeel aan lux en dat is dat de luxwaarden alleen goed gemeten worden als er overvloedig licht is. In de schemering of in het donker werkt de Lux-standaard niet goed. Om een juist lichtbeeld te krijgen moet het aantal lux vermenigvuldigd worden met de S/P ratio. Op deze manier wordt de effectieve (waargenomen) lichtsterkte berekend. (Bron: de Illuminating Engineering Society (IES).

Mesopische lampen

WaterVision levert mesopische ledlampen die een hoge S/P ratio hebben. Dat betekent dat het zicht bij deze led lampen veel beter is en je daadwerkelijk meer kan zien en kleuren beter kunt onderscheiden. Dat betekent ook dat wanneer de mesopische led lampen de reguliere lampen vervangen er flink bespaard kan worden. Dit maakt de terugverdiend tijd van de investering kort en zorgt direct voor minder CO2-uitstoot, aangezien er minder stroom verbruikt wordt.